Перша згадкаЧетвер, 25.04.2024, 13:18
Головна
Реєстрація
Вхід

                                                                                              село моє, для мене ти єдине,для мене ти найкраще на землі...

село Корнів

що на Городенківщині Івано-Франківської області

1448 рокуВітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Пісня про Корнів
« Мій рідний Корнів»



Де три дороги розійшлись світами,

Кують зозулі гомінкі літа.

Мій рідний Корнів розквіта садами,

Над берегами сивого Дністра.



З долонь криниці воду із зорею,

Несеш у серці стільки довгих літ.

Мій рідний Корнів, щоб зійтись з ріднею,

Сади вбираєш в яблуневий цвіт.



На скатертині золота хлібина,

І вишиванка тепла на плечі.

Хай в нашій долі , мамо – Україно,

Лиш журавлині будуть ще ключі.

Наше опитування
Оцініть сайт?
Всього відповідей: 58
Головна » 2011 » Листопад » 7 » Черпати краще із Європи
02:13
Черпати краще із Європи
У житті все, як відомо, відносне. Чи це стосується достатку, чи розвитку інфраструктури. До села потрібно добиратися через Олієво-Королівку, а далі, зо сім кілометрів, асфальтного покриття майже не видно. Чи це не є однією з причин, що Корнів може сподіватися хіба що на допомогу "згори"?

Майбутнє села
   У Корневі з 650-ма мешканцями школа хоча й "молода", та потребує оновлення.
   - "А звідки взятися коштам", - бідкається сільський голова Василь Галящук, - коли на власні доходи в місцевому бюджеті цьогоріч закладено лише 30,3 тисячі гривень? Сільгосппідприємства, які орендують землю в селі, для добробуту своїх краян роблять наразі мало. "Свято Трипілля" стартувало непогано, хоч і не всі з майже з двохсот гектарів обробляє. Натомість заростають бур"янами 57 гектарів угідь, що їх узяв у оренду СВК "Корнів", 17 гектарів паїв не обробляє і ФГ "Лілія". Ось оформляють угоди оренди з власниками земельних паїв представники фірми "Мрія Карпат", але чи матимуть селяни очікувану вигоду? Є землі запасу сільської ради, та їх можна реалізувати лише через аукціон, маючи виготовлену документацію на угіддя. А це не малі гроші.
   Ось таке замкнуте коло... Чи й далі так буде, як у відомій казці: їдеш і гадаєш, чиї то землі обабіч розбитої дороги позаростали бур"яновою стіноюметрової висоти? Майнові відносини також не прості, бо СВК "Корнів" не хоче вітдати на баланс сільської ради адмінбудинок та недобудований клуб. І так ціпко вчепився його керівник за рештки господарки, що звернення до правоохоронців чи судових верховод не допомагають. Треба погодження користувача, яким і є наразі СВК "Корнів", а він уперто "не погоджується"! У власності мешканців села - 14 тракторів і два комбайни, але їхні господарі не зареєстровані як підприємці й сільську казну не поповнюють. Хоч завантажені механізатори впродовж усього сільськогосподарського сезону, та ще нема розуміння, що від належної сплати податків залежить добробут села. Від початку року  тут народилося всього двоє дітей. 78 домоволодінь через брак  перспективи пустує і також не робить доброго лиця Корневу, що міг би бути  надзвичайно привабливим з огляду на близкість Дністра. Що вже казати про школу, яка запроектована була на 190 учнів, а нині тут навчається 47?
   Не раз уже ставилося питання про переведення цього навчального закладу на нижчий ступінь, тобто - початкову школу. В першому класі навчається семеро учнів, у другому - лише п"ятеро. Третього й восьмого взагалі немає. Та за збереження дев"ятирічки в селі стоять горою і вцьому можна було переконатися на презентації проекту "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду". На неї зібралося багато людей, незважаючи на осінні клопоти. Залучені кошти тут також вирішено скерувати на заміну вікон у навчальному закладі. Мешканка села, депутат районної ради Ганна Зварич запевнила, що громада має чимало прикладів упровадження добрих задумів (як от відновлення місцевої церкви), також зібрати гроші на благо села - не проблема (всього п"ять відсотків від загального фінансування програми). А директор школи Михайло Болейчук розповів, що економлять на всьому: нема посад заступника директора й педагога-організатора. Тепер ось і зі встановленням нових вікон сподіваються, що зі школи не "тікатиме" тепло, за опалення доводиться платити чимало. Батьки школярів обіцяють долучитися і власною працею, і це запорука того, що зроблено буде шануватися. А мешканка села Марія Гунчак порушила питання роботи дитсадка: одну групу можна організувати при школі. Отож, питань неварішених у Корневі набралося чимало, й багато залежить від активності громади.

Людмила Стражник
районна газета "КРАЙ"

 

 
фото: Миколи Пернаровського
Переглядів: 1066 | Додав: jannick | Теги: Корнів, школа, ЄС | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Форма входу
Оголошення


Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

| Copyright MyCorp © 2024 | |