Перша згадкаЧетвер, 28.03.2024, 22:33
Головна
Реєстрація
Вхід

                                                                                              село моє, для мене ти єдине,для мене ти найкраще на землі...

село Корнів

що на Городенківщині Івано-Франківської області

1448 рокуВітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Пісня про Корнів
« Мій рідний Корнів»



Де три дороги розійшлись світами,

Кують зозулі гомінкі літа.

Мій рідний Корнів розквіта садами,

Над берегами сивого Дністра.



З долонь криниці воду із зорею,

Несеш у серці стільки довгих літ.

Мій рідний Корнів, щоб зійтись з ріднею,

Сади вбираєш в яблуневий цвіт.



На скатертині золота хлібина,

І вишиванка тепла на плечі.

Хай в нашій долі , мамо – Україно,

Лиш журавлині будуть ще ключі.

Наше опитування
Чи подобається Вам село Корнів?
Всього відповідей: 80
Головна » 2011 » Липень » 6 » Корнівська прослава КОБЗАРЯ
11:36
Корнівська прослава КОБЗАРЯ

   Тарас... У цьому імені - вся історія наша, все буття, ява і найпотаємніші сни. Нас просто не існує без нього: Україна - це Шевченко, Шевченко - це Україна. Уявити себе без нього - все одно, що без неба над головою. Він - вершина парость родового дерева нашої нації, виразник і хранитель народного духу. Безсмертна могутня сила його таланту, проникливість і глибина його думки, мужність і ніжність його лірики, гострота і пристрастність його слова, мужність і пісенність його віршів, самовітдана любов його до своєї Батьківщини, до свого народу. І ми щасливі, що він був, є і буде вічно, поки живий наш народ.

   Уже стало традицією у нашому селі відзначати в березні Шевченкові дні. Зазвичай вони відбуваються в нашій сільській школі завдяки зусиллям педагогічного та учнівського колективів. А це означає, що наш юний цвіт уже в свої 6-7 років прославляє ШЕВЧЕНКОВЕ СЛОВО і тим самим гартує в собі патріота. Як свого села, так і своєї Батьківщини - рідної неньки-України. Цього року до березневих Шевченківських днів, до 150-ї річниці з дня смерті Кобзаря, планувалося відкрити пам'ятник-бюст Тарасові Шевченку, але через негоду цю подію, якою жило все село, було відкладено до позаминулої неділі...

   Ініціатором встановлення бюста Великому Українцеві в селі був усіма поважний учитель, колишній багатолітній сільський голова Михайло Іванович Савчук, який одного разу поділився своєю ідеєю з нинішнім головою Корнева Василем Івановичем Галящуком. Той, звичайнож, не заперечив і зібрав депутатів на її обговорення. Ті, своєю чергою, одноголосно проголосували. Ось таким був початок важкої подальшої праці.

   Після тривалого пошуку скульптора Михайло Савчук знаходить у Тлумачі Володимира Николяка. Отже, це він виготовив  з бетону, покритого під бронзу, погруддя Т.Г.Шевченка. Власні кошти на бюст дали всі тіж Михайло Савчук і Василь Галящук та церковна громада. Тим часом посалися роботи із зведенням пам'ятника загалом. Доклали чимало праці та не пошкодували свого часу сільські майстри Михайло та Тарас Кривки, Роман Інгельський, Василь Лукинів, Василь та Микола Радики, Назар Варварук, Петро Кривко, Іван Рудяк, Роман Койляк, Павло Веремеєнко, Роман Лукинів, Василь Маник, Микола Зварич. Скажімо, бруківку клам Олександр Лукинів, декоративні роботи виконував Ярослав Ротерман, а художньо оформив весь комплекс художник Михайло Пернаровський. В загальному в спорудженні пам'ятника брали участь понад 60 чоловік. Зведення пам'ятника було проведено за рахунок збору коштів села.

   До капсули, виготовленої майстрами Іваном Іванківим та Ярославом Дорошем і закладеної у фундамент, помістили звернення до односельців, яке вони відкриють через 25 років - на 175-у річницю пам'яті Т.Г.Шевченка, де написано на 15.05.2011 року скільки населення проживає в селі, скільки учнів ходить до школи та скільки вчителів та обслуговуючого персоналу працює в школі, скільки дітей дошкільного віку, хто працює зараз за границею, хто працює в клубі, ФАП, сільській раді, пошті та зв'язку, хто обраний депутатом, як до місцевих так і до інших рад, також написано про чотирьох найстарших жителів села, скільки є в селі авто, тракторів, коней, мотоциклів та багато іншого. Все це описано поіменно та детально.

   І настав той знаменний травневий день - день, коли відбулося урочисте відкриття пам'ятника Т.Г.Шевченку в центрі села, біля будинку сільської ради. На свято зібралося як усе село, так і численні гості Корнева. Прибули зокрема представники районної влади та очільники національно-патріотичних організацій краю. Свято почалося хресною ходою від церкви до центру села, де їх зустрів місцевий духовий оркестр і провів до місця відкриття пам'ятника. Місце прибране, свіжоскопана земля та посаджені квіти, все це зроблено руками працівників сільської ради, а саме: Михайлиною Пернаровською, Марією Лукинів та Ярославою Левчук.

   Вміло та доречно вели святкування двоє ведучих Ганна Зварич та Михайло Пернаровський. Право перерізати стрічку  та зняття полотнища з бюсту надали сільському голові В.І.Галящуку, голові депутатської комісії з гуманітарних питань районної ради Олександрі Гудзик, заступникові голови РДА Степану Михайлюку, депутатові районної ради Василю Федорову й директору Корнівської школи Михайлові Болейчуку. Відтак у виконанні всіх присутніх пролунав Гімн України, відбулося покладання до підніжжя монумента вінків, квітів та гірлянди сплетеної власноруч школярами.

   Отець Василь Барчинський освячує пам'ятник,  після чого тримають слово численні промовці. Заступник голови РДА Степан Михайлюк вручає почесну грамоту РДА та районної ради фундатору спорудження монумента Великому Тарасові - Михайлу Савчуку, а заслужений діяч мистецтв України Руслан Дорожівський з нагоди такої визначної події в історії села подарував корнівчанам безсмертного "Кобзаря". Місцевим будівельникам вручено подяки та грамоти за вкладену в зведення пам'ятника працю.

   Це свято в нашому селі було яскравим і вишуканим щей тому, що на нього у виконанні цілого сузір'я самодіяльних артистів лунали чудові Тарасові вірші та пісні на його слово. Так запрошений із Тлумача колектив у складі концертмейстера Я.Силідин, методиста Тлумацького районного народного будинку культури В.Микитюк, директора Тлумацької дитячої музичної школи М.Клюк, а також уродженка нашого села методиста Тлумацького районного народного будинку культури, колишня учасниця "Дністрових зір" (Кривко) Клюк Алла Миколаївна, виконав декілька композицій, а одну із них пісню про Корнів, написану нашою відомою поетесою-краянкою Орисею Яхневич ще 15 років тому до 540-річчя села, причому на замовлення все тогож М.Савчука - тоді ще голови сільської ради. Орися Яхневич порадувала корнівчан і цього дня, написавши вірш, присвячений якраз цьому дню, а прочитали його сільські п'ятикласники. Сільський голова В.Галящук подякував пані Орисі за таку увагу до Корнева.

   Дарували своє мистецтво учасники свята також наші сусіди - брат із сестрою Петро та Леся Свирид з Олієво-Королівки, батько Василь із сином Романом Гутьки із сусідніх Вільховець вітали громаду да подарували декілька пісень під акомпонемент Володимира Давимуки. І звичайно ж, у котре вже порадували  корнівські аматори: хор учителів та працівників школи разом із ансамблем "Корнівчанка" під керівництвом Надії Яремчук, а Василь Ступар читав вірші на слова Т.Г.Шевченка. Між піснями учні школи поклали запалені лампадки до пам'ятника поета.

   Пам'ятник є третім поставленим в районі в ХХ ст. після сіл Сороків та Чернятина, це на 563 рік від дня першої згадки про Корнів.

   Озвучення відкриття пам'ятника та всього святкування здійснили корнівсько-вільховецький дует Микола Пернаровський та Роман Гутько.

   Завершувала ж корнівські урочистості пісня "Боже великий єдиний". Й текли обличчям сльози, а потім сільський майдан вибухнув бурхливими оваціями. Слава тобі, дорогий наш Кобзарю!



  


  


Переглядів: 1977 | Додав: jannick | Теги: Т.Г.Шевченко, В.І.Галящук, М.Савчук, Корнів | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Форма входу
Оголошення


Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

| Copyright MyCorp © 2024 | |